Ranko [1951] werd geboren in het voormalig Joegoslavië en kwam in 1972 naar Apeldoorn toe. Tot op heden woont en werkt hij hier als kunstschilder.

Van 1978 tot 1983 studeert hij aan de Academie voor Beeldende Kunsten in Arnhem en volgt de in die tijd academische abstracte stijl waarbij hij muziek vertaalt naar beeldende vormen. Na de academie reist hij naar Zuidoost Azië. De omgeving maakt zoveel indruk op hem, waardoor hij geïnspireerd wordt tot het schilderen van landschappen. Sindsdien werkt hij figuratief, de stijl die hij ook al toepaste voordat hij naar de academie ging.

Als jonge man is Ranko gek op Zuid Amerikaanse schrijvers, vooral die als ballingen in Europa [Parijs en Madrid] zitten. Hij zegt zelf: “ik heb dit veel te veel geromantiseerd. Want eind jaren tachtig kwam de onrust in het voormalige Joegoslavië en trokken de eerste vluchtelingen naar Europa toe, al snel bleek hier niets romantisch aan. En toen ook nog de oorlog uitbrak, trof de ellende van mijn geboorteland me recht in mijn hart”. In deze periode maakt Ranko een serie onheilspellende schilderingen. In 1998 worden sommige als poster naar Parijs-La Defence geëxporteerd.

In 1993 wordt Ranko lid van Stichting Ateliers Apeldoorn en heden is het uitzicht vanuit zijn atelier zijn belangrijkste bron van inspiratie. In zijn meest recente werk schildert hij vooral mooie struiken en bloemen uit de tuin en combineert deze met herinneringen uit zijn jeugd. Tussen de bloemen door tekent hij vrijende mensen als symbool van vrijheid. Laag voor laag met steeds meer details. Het buiten en het binnenste van hemzelf komen bij elkaar op het doek. En omdat Ranko niet alles invult, lijkt het schilderij een droomwereld.

Door de jaren heen heeft Ranko in binnen- en buitenland geëxposeerd. Al zijn werken zijn vervaardigd in acryl op papier of doek.

Ranko exposeert vanaf 24 maart 2019 in Salon 1813 aan de Deventerstraat 13 in Apeldoorn. Tijdens de opening op deze dag, rond de klok van 15.30 uur, zal hij zelf aanwezig zijn. Iedereen is van harte welkom.

werk1

Atelier Ranko

Elke donderdag [koopavond] koken wij een heerlijke dagschotel.
De maaltijd is gezond, afwisselend en vooral lekker. Onze kok maakt een uitstekend gerecht, ook vegetarisch. Prettig is dat je niets hoeft te regelen en lekker kunt ontspannen!
Wil jij weten wat er gekookt wordt? Wij mailen het je iedere week als jij je mailadres aan ons doorgeeft via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Donderdag dagschotel foto

Je kunt aanschuiven vanaf 16.30 en de prijs is € 14,50 euro per maaltijd. Wees zeker van een plek en geef je reservering voor donderdag voor 12.00 uur door.

Je kunt bij ons genieten van een heerlijke High Tea!

hightea 2

High Tea € 16,50 p.p. [alleen op reservering]

Lekker met vrienden of familie genieten van onbeperkt theedrinken en een tafel vol lekkernij? Salon 1813 zorgt voor een bijzondere culinaire ervaring.

Al onze producten zijn huisgemaakt, denk bijvoorbeeld aan cheescake, brownie, appeltaart, sandwiches, verse tonijn asian style, boerenkaas of  iets met kip. Laat je verassen!

 Je kunt reserveren via het formulier, per mail of je kunt natuurlijk bellen.

055–31 23 4700
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

 

Openingstijden 

Maandag
Dinsdag
woensdag
donderdag*
vrijdag*
zaterdag*
zondag

gesloten
10:00  - 17:30
10:00  - 17:30
10:00  - 19:00
10:00  - 22:00
10:00  - 18:00
besloten feesten en evenementen

* Deze sluitingstijden zijn richttijden. Bij een feestje of veel gezelligheid doen wij de deuren natuurlijk niet dicht. Dan borrelen we door. Tot in de late uurtjes soms!

Salon 1813

Deventerstraat 13, 7311BH Apeldoorn

055–3123470      info@salon1813.nl

 Nu ook op locatie

Jouw feest houd je waar je maar wilt. Wij zorgen voor bijzondere hapjes of een culinair feestmaal. Onze kok kookt de sterren van de hemel – speciaal voor jou!

Bel voor meer informatie met 055–3123470, of stuur een mail naar info@salon1813.nl