Henk Schiffmacher, beter bekend als Tatoeëerder Hanky Panky, fotografeerde in een ver verleden als reprotage fotograaf. Op zondag 1 september komt hij naar Apeldoorn om zijn foto expositie in Salon 1813 te openen.

IMG 20190823 WA0000

SCHIFFMACHER, een man die leeft op één grote adrenalinekick, een bohemien met een grote muil, vol sterke maar ware verhalen. Tatoeëerder van popsterren, voetballers, BN’ers, Hells Angels, hoeren en zeelui. Schilder, fotograaf, ontwerper, wereldreiziger, paljas en genieter, met een hang naar rebellie.

‘Ik ben altijd een eksterachtig type geweest die nergens genoeg van kon krijgen, alles wilde hebben en uitproberen. Of dat nu ging om roken, drinken, coke, seks, of het verzamelen van schilderijtjes en ‘glinsterende dingetjes’. Schiffmacher over Schiffmacher.

Zijn leven past niet in één boek of interview, misschien niet eens in een trilogie. En er valt nog altijd zóveel te ontdekken.

De tatoeagekoning is een geboren verteller. Zijn biografie ‘Schiffmacher’ (Uitgeverij De Kring, 2016) staat bol van de verhalen over zijn voormalige cokeverslaving (‘Van het kapitaal dat ik door mijn neus joeg had ik heel paleis Soestdijk kunnen bekostigen’), vrouwenaffaires, successen, maar ook persoonlijke catastrofes.

Hij versierde de huiden van ontelbare (pop)legendes als The Red Hot Chili Peppers, Lady Gaga en natuurlijk onze eigen rock ’n roller Herman Brood. ‘Voor Herman maakte ik vooral kleine dingetjes. Daar hoefde hij niet lang stil bij te zitten. Speed houdt je niet rustig op je stoel, zoals een fijne sigaar.’

Natuurlijk was er ook tegenslag. Zijn droom, een eigen Tattoo Museum in Amsterdam, ging ten onder aan ruzie en bureaucratie. ‘Maar ik vind nog altijd dat er zo’n museum moet komen.’ Hij ging failliet, maar krabbelde even zo vrolijk weer op. ‘Geld heeft me nooit ene fuck geïnteresseerd. Het slijk der aarde moest rollen. Ik gaf het uit tot het op was en dan zag ik wel weer verder.”

FB IMG 1567238750598Alsof dat allemaal nog niet voldoende was werd zijn grote liefde Louise getroffen door leverkanker, waar ze inmiddels gelukkig geheel van is hersteld. Zoals hij zelf ook weer helemaal de oude is, na een ‘akkefietje’ in Amerika waar hij wegens vermoeidheid en ademhalingsproblemen korte tijd het ziekenhuisbed moest houden.

Nee, stuk te krijgen is Schiffmacher niet. ‘Ik kom uit een familie van ijzervreters. Een van mijn voorvaderen diende in het leger van Napoleon en mijn eigen vader als marinier in het toenmalige Nederlands-Indië. Die vechtersmentaliteit zit misschien nog wel in mijn genen.’

Opening expositie in bijzijn van Henk Schiffmacher is zondag 1 september rond de klok van 16.00 uur. Salon 1813 bevindt zich aan de Deventerstraat 13 in Apeldoorn en opent zijn deuren deze dag rond 15.00 uur. Entree gratis, iedereen is welkom.

Once upon a lifetime, Angela Zeeuw van der Laan exposeert in Salon 1813!

20190611 194316

Wij zijn blij dat Angela in Salon 1813 komt exposeren. Waar we haar wellicht vooral kennen van het Van der Valk hotel de Cantharel, dat zij met haar man Martin vanaf 1971 uitbouwde tot een prominent horecabedrijf, leren we Angela Zeeuw van der Laan nu ook kennen als kunstenares. Sinds 2007 heeft het kunstschildervirus toegeslagen. Onder leiding van impressionistisch kunstschilder Frans de Kok werd Angela's nieuwe roeping kunstschilder te worden realiteit. 

Bij Angela's werken valt haar oog voor detail, kleur en compositie op en die komen niet uit de lucht vallen, want dit zette zij in bij de inrichting van het eigen hotel. Later vond zij tijd en energie om vele locaties van de Van der Valk hotels en restaurants, alsmede andere bedrijven en woningen, met veel smaak en durf in te richten. Ze zegt daarover: "Vrijwel onmiddellijk voelde ik dat schilderen mijn passie zou gaan worden. Het werkwoord ‘kijken’ kreeg een nieuwe betekenis. Frans de Kok leerde mij namelijk fragmentarisch kijken, elk detail te zien en te begrijpen waarom die ene penseelstreek nu net dát effect geeft. Het proces heeft mij blijvend in de greep". Een andere Apeldoornse kunstenaar Kees Blom heeft daar nog een aantal fijne kneepjes van het vak aan toegevoegd. 

DSC 0309

Er gaat geen dag voorbij of Angela is in de weer met een doek. Zij schildert altijd op linnen en heeft haar hart verpand aan olieverf. Zij is bescheiden als haar talent wordt toegedicht: "Talent of passie? Wellicht zijn er mensen die het met uitsluitend talent afkunnen. In mijn geval is het denk ik een combinatie van beide.” Angela’s favoriete onderwerp zijn mensen, jong en oud. Zij weet emotie in gezichten te leggen, laat ogen schitteren en karakters spreken. Haar doeken zijn blikvangers, en dat heeft niet te maken met hun aanzienlijke afmeting. Je aandacht wordt ernaar toe gezogen vanwege de kracht die ze uitstralen. Humor is een vaak terugkerend thema. 

Ook Angela wordt geïnspireerd: "Ik ben een groot fan van Norman Rockwell. Zijn doeken zijn prachtige taferelen die mensen een spiegel voorhouden en laten glimlachen.” Andere kunstenaars die haar inspireren zijn onder andere Vincent van Gogh, Max Liebermann, Abram Efimovich Arkhipov, Kees van Dongen en Isaac Israels. Maar ook de Apeldoorner Kees Blom die de expositie zal openen. 

Iedereen is van harte welkom om deze exclusieve expositie te bewonderen. Gratis entree en bubbels!

Flyer A6 AngelaZeeuwvdLaan Salon1813 01 print 2

Zie ook onze Facebook-pagina voor meer informatie!

Elke donderdag [koopavond] koken wij een heerlijke dagschotel.
De maaltijd is gezond, afwisselend en vooral lekker. Onze kok maakt een uitstekend gerecht, ook vegetarisch. Prettig is dat je niets hoeft te regelen en lekker kunt ontspannen!
Wil jij weten wat er gekookt wordt? Wij mailen het je iedere week als jij je mailadres aan ons doorgeeft via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Donderdag dagschotel foto

Je kunt aanschuiven vanaf 16.30 en de prijs is € 14,50 euro per maaltijd. Wees zeker van een plek en geef je reservering voor donderdag voor 12.00 uur door.

Je kunt bij ons genieten van een heerlijke High Tea!

hightea 2

High Tea € 16,50 p.p. [alleen op reservering]

Lekker met vrienden of familie genieten van onbeperkt theedrinken en een tafel vol lekkernij? Salon 1813 zorgt voor een bijzondere culinaire ervaring.

Al onze producten zijn huisgemaakt, denk bijvoorbeeld aan cheescake, brownie, appeltaart, sandwiches, verse tonijn asian style, boerenkaas of  iets met kip. Laat je verassen!

 Je kunt reserveren via het formulier, per mail of je kunt natuurlijk bellen.

055–31 23 4700
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

 

Openingstijden 

Maandag
Dinsdag
woensdag
donderdag*
vrijdag*
zaterdag*
zondag

gesloten
10:00  - 17:30
10:00  - 17:30
10:00  - 20:30
10:00  - 22:00
10:00  - 18:00
besloten feesten en evenementen
koopzondag open

* Deze sluitingstijden zijn richttijden. Bij een feestje of veel gezelligheid doen wij de deuren natuurlijk niet dicht. Dan borrelen we door. Tot in de late uurtjes soms!

Salon 1813

Deventerstraat 13, 7311BH Apeldoorn

055–3123470      info@salon1813.nl

 Nu ook op locatie

Jouw feest houd je waar je maar wilt. Wij zorgen voor bijzondere hapjes of een culinair feestmaal. Onze kok kookt de sterren van de hemel – speciaal voor jou!

Bel voor meer informatie met 055–3123470, of stuur een mail naar info@salon1813.nl